Menu
Contact met Henri

Landgoed Kaamps, Deurningen

Verantwoord lekkere ingrediënten

 
Hoe het allemaal begon…
Het verhaal van Kaamps gaat terug in de tijd waar de ouders van boer Herbert boerderij Kaamps in het kleine plaatsje Deurningen (Overijssel) overnamen van een oom en tante. Deze tante Mieke was destijds (1920) dienstmeid bij de gebroeders Kamphuis (Kaamps). Twee broers overleden en alleen Hendrik Kamphuis (71 jaar) was nog op de boerderij met dienstmeid Mieke (31 jaar). En van het één kwam het ander.
 
In 1985 werd de melkveehouderij uitgebreid met de kaasmakerij en werd ook landgoed Kaamps opgericht. De melkveehouderij bestaat al generaties lang, maar was van oorsprong een gemengd bedrijf met koeien, varkens en kippen.

 
Vandaag de dag
Het prachtige Landgoed Kaamps heeft zich nu toegelegd op het houden van koeien en de productie van melk van een hoge kwaliteit. Samen met een aantal medewerkers staat de familie Nijland (vader, moeder, 2 zonen, 2 dochters) dag en nacht klaar voor de verzorging van het vee, de werkzaamheden op het land en het maken van kaas.
 Koeien
Familie Nijland hecht veel waarde aan dierenwelzijn. Daarom zijn de koeien op Landgoed Kaamps zogenaamde vrije uitloop koeien. ’s Morgens vroeg gaan de staldeuren open en bepalen de koeien zelf of zij naar buiten gaan om te grazen in de wei of binnen te blijven in de stal. Tijdens ons bezoek zijn de koeien binnen. "Ze vinden het te warm buiten," zegt Herbert. "En hier binnen hebben ze ventilatie, een lekker koematras en schaduw. Als wij goed zorgen voor de koeien dan zorgen de koeien goed voor ons", vat Herbert samen.
 
Kaasmaken
Op Landgoed Kaamps wordt sinds 1985 op traditionele wijze kaas gemaakt. Het traject van gras tot kaas is volledig in eigen beheer. Hiermee wordt topkwaliteit melk gegarandeerd waar de lekkerste en meest bijzondere kazen van worden gemaakt in de kaasmakerij op het landgoed.
 

Succesvol kaasmaken
In 1985 is de familie Nijland begonnen met het maken van kaas. De toen nog kleinschalige kaasmakerij is inmiddels uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf waar iedere dag een enthousiast team van kaasmakers op professionele wijze bijzondere kazen maakt. Dit gebeurt voor een groot deel met de hand waarbij de dagverse melk direct wordt verwerkt tot kaas. Betrouwbare, ambachtelijke en eerlijke kaas uit de kiem van de natuur!
 

 
    Boer’n Trots
Een prachtige selectie gekarameliseerde kazen. Stuk voor stuk op ambachtelijke wijze gemaakt. Herbert gebruikt de melk van zijn eigen koeien waardoor deze melk supervers verwerkt wordt tot kaas. Nadat de kazen gemaakt zijn, worden deze gewassen met karamel. Hierdoor ontstaat de mooie diepbruine kleur van de kaaskorst en de karakteristieke, iets zoete smaak. Dit maakt de kazen van Herbert uniek.
 

Boer'n Trots Klaver Pikant
Op de Boer'n Trots Klaver Pikant kaas is Herbert extra trots. Met deze kaas heeft hij namelijk Super Gold gewonnen op de World Cheese Awards. En laat dat nu net de kaas zijn waar wij onze kaassoep mee maken!

 
Activiteiten op het landgoed
Landgoed Kaamps is veel meer dan een boerderij en kaasmakerij. Omgeven door een prachtige natuur valt er op het landgoed veel te beleven. Zo worden er dagelijks rondleidingen gegeven, zijn er workshops te volgen en is er een brasserie waar je kunt genieten van allerlei Boer'n lekkers. Daarnaast is er voor de kleintjes een kinderboerderij en speeltuin. Landgoed Kaamps is ook een echte aanrader als tussenstop tijdens een mooie fietstocht door Twente. Namens boer Herbert nodigen we u van harte uit een keer een kijkje te komen nemen!

Foto's: Evert Doorn Fotografie en eigen foto's.
 

< terug naar overzicht