Menu
Contact met Henri

Nieuws

Blog: minder waste

Vanaf vandaag start de Verspillingsvrije Week. Niemand wil voedsel verspillen. Niet alleen omdat het geld kost. Je hebt er ook tijd en moeite ingestoken. En buiten dat, het is natuurlijk ook gewoon belangrijk; prettiger voor je geweten en beter voor de planeet. Er zijn best wat oplossingen om je waste tegen te gaan. Naast efficienter werken kan je je creativiteit inzetten. We hebben wat denkrichtingen op een rijtje gezet: doe er je voordeel mee!


Convenience

Het is natuurlijk een logisch advies: door convenience in te zetten in je mise en place heb je minder waste. Je gebruikt enkel wat je nodig hebt en de rest bewaar je gekoeld. Er zijn zelfs klanten van ons die bewust kiezen voor portieverpakkingen van bijvoorbeeld onze champignon- peperroom- of stroganoffsaus. Dat geeft wel wat meer verpakkingsafval, maar je gooit veel minder product weg.
Ook geeft convenience de ruimte om makkelijk op- en af te schalen. Denk bijvoorbeeld aan een strandpaviljoen. Is het mooi weer en drukker dan gedacht, dan pak je makkelijk een extra bak Henri uit je koeling. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld attractieparken, waar het aantal bezoekers - en dus ook eters - sterk kan fluctueren.

Plannen en organiseren

Goed plannen is belangrijk. Maak gebruik van de online bestellijsten van je leverancier. Laat je - vooral voor versproducten - niet te veel verleiden door acties. Check elke dag je gecodeerde producten en zorg dat ze op volgorde in je koelkast staan.
En... we gaan er van uit dat dit geen nieuws is, maar leg je recepten goed vast. Bijvoorbeeld in excel of ga aan slag met Smart Cuisine. Als je recepturen koppelt aan je verbruik, heb je veel betere inzichten, meer efficiency en kan je verspilling beperken. En heel simpel: kook op maat – bijvoorbeeld door je rijst af te wegen – dan houd je minder snel restjes over.

Restjes

Door creatief om te gaan met restjes, voorkom je al een hoop verspilling. Bewaar ze bijvoorbeeld op een aparte plank in de koeling, zodat je ze niet vergeet. Met verspillingsvrije recepten tover je ze om tot een nieuwe maaltijd. Gebruik hiervoor je creativiteit. Met overgebleven pasta en restjes groenten maak je een prima ovenschotel. Lekker als daghap of personeelsmaaltijd. Of een goedgevulde nasi, quiche, pizza of paella. Ook kan je resten groenten gebruiken om bijvoorbeeld een Henri curry of pastasaus mee aan te vullen. 

Je gast

Oke, jij bent goed bezig in de keuken. Maar dat wil niet zeggen dat je gast altijd zijn of haar bord leeg eet. Wat kan je daar nog in bijdragen om verspilling tegen te gaan?
- Bied de mogelijkheid om een kleine portie te bestellen of vestig daar extra de aandacht op.
- Bijgerechten kunnen op aanvraag aangevuld worden.
- Vraag gasten of er behoefte is aan bijgerechten (salade, friet, sauzen) voordat je ze standaard uitserveert.
- Heb je een buffetrestaurant? Zorg voor kleinere borden en geef aan dat gasten gerust nog een keer mogen lopen/opscheppen als ze nog trek hebben.
- Geef restjes actief mee in een mooie foodiebag. Laat gasten hun leftovers meenemen naar huis, zodat ze er daar weer van kunnen genieten. Wijs ze er wel op dat binnen 2 dagen te doen en de restjes in de koelkast te bewaren.
 
 
Slow food: boeuf stroganoff, bourguignon
Al jaren maken we een fantashtische boeuf stroganoff, boeuf bourguignon en goulash, door iedereen gewaardeerd. Toch heeft dat ons niet belet deze gerechten nog verder te verbeteren. Nu garen we het vlees namelijk op nog maar 70 graden. Gedurende de hele nacht! Het resultaat is nóg malser vlees, met een rijke, volle smaak. Slow food ten top!
Lees verder

Kemper Kip als beste uit de test

De Consumentenbond heeft verschillende (consumenten) kipfilets getest op versheid, aanwezigheid van de bacteriën ESBL en campylobacter en tot slot het dierenwelzijn. De Bio+ kip, oftewel de kip van Kemper, kwam als beste uit de bus! Een mooi bewijs dat de goede zorg voor het dier ook echt een beter product oplevert.

Lees verder

Snertweer?

Eindelijk écht winter! Schaatsen onderbinden en gáán! En wat is er lekkerder in de koek & zopie dan opwarmen met een stevige kom erwtensoep met Livar spek? Dus verwen uw gasten (of ze nu schaatsen of niet) met een lekkere bak snert. (En check onze koek & zopie actie!)

Lees verder

Proost met Henri op het nieuwe jaar!

Met een Soup Rocks! soepcocktail tijdens de Horecava.

Met soep kunt u alle kanten op. Het is lekker als tussendoortje of bij de lunch. Of goedgevuld als maaltijdsoep. En wij hebben daar nóg een idee aan toegevoegd: De Soepcocktail!

Lees verder

Ons Fortune soupie: Thaise kokossoep met kip

Nieuw en vanaf nu verkrijgbaar: de nieuwe Thaise kokossoep met kip. In Thailand bekend als tom kha kai: een lichtpittige kokossoep met o.a. shii-take, koriander en citroenblad.

Lees verder