Menu
Contact met Henri

Stichting Broodnodig van Pater Poels uit Tilburg

Stichting Broodnodig - Heeft uw hulp broodnodig
 
Zo brengen ze hem graag in beeld, de media. Fietstassen volgepakt. Ook het stuur aan weerszijden volgehangen. Wind tegen. Regenvlagen op de gekromde schouders, Gerrit Poels op zijn toer door de nachtelijke straten van Tilburg. Afstappend om hier een zakje brood aan de klink van een achterdeur te hangen, daar trefzeker een zakje op een balkonnetje te mikken.
Dan terug naar huis, voorraad laden voor de volgende route. Tussen het holst van de nacht en het krieken van de ochtend komt hij de stad doorkruisend toch gauw op zo'n vijftig kilometer. Naar gelang de insteek van de makers levert die tocht heroïsche of poëtische reportages op.
 
In de werkelijkheid is alle heroïek vreemd aan Gerrit Poels. Zoals er ook weinig poëzie schuilt in het rondbrengen van zakjes brood en levensmiddelen. De ontvangers zijn mensen die, tussen wal en schip gevallen, geen deel hebben aan enige vorm van welvaart. Stille armen, die wel hun eer hebben. Vandaar de nachtelijke expeditie.
Gerrit Poels, nog altijd Pater Poels genoemd, kent er nogal wat. Want de onderkant van de maatschappij is ruimer bevolkt dan officiële cijfers doen geloven, Brood en levensmiddelen gaan naar mensen die anders niet of onvoldoende te eten zouden hebben. Die eerste levensbehoeften zijn ter beschikking gesteld door bakkerijen, supermarkten en producenten zoals Henri. Producten die minder dan 10 dagen houdbaarheid hebben worden door Henri weggegeven aan Stichting Broodnodig en de Voedselbank in Den Bosch.
Gerrit Poels verdeelt het aanbod van de dag eigenhandig in individuele porties, en brengt dit rond.
< terug naar overzicht