Boer Theo, Elshout


Verser dan vers. Zo mag je de prei in bijvoorbeeld de groentesoep van Henri wel noemen – deze onmisbare smaakmaker wordt namelijk op slechts een paar kilometer afstand van Drunen verbouwd door boer Theo.
Theo Ketels is een specialist die alles weet van zijn gewassen – en van de wensen van de klant. Zo heeft hij het teeltplan speciaal afgestemd op de behoefte van Henri. “Ik ben een ander ras prei gaan verbouwen toen bleek dat jullie meer witte prei nodig hadden”, vertelt Theo, die ook teeltadviseur is en dankzij een opleiding aan de HAS een echte expert is op dit gebied.

Dat hij weet wat vers is, is ook duidelijk. De groenten van Theo worden op de dag van bestelling geoogst en direct opgeslagen in de koeling. Dezelfde dag nog worden ze gewassen en gesneden door onze verssnijderij in Elshout. Hierdoor kunnen alle groenten direct de volgende dag al bij Henri worden verwerkt in soepen, sauzen of gerechten.

Nadat we met eigen ogen hebben gezien dat de prei er prachtig bij staat, rijden we door naar de boerenkool. Ook dat veld bevindt zich op nog geen 5 kilometer van Henri. We kijken uit over 3 hectare boerenkool. Een indrukwekkende hoeveelheid als je bedenkt dat die straks bijna helemaal in onze stamppot verwerkt zal worden.
“De boerenkool oogsten we met de hand. Zo zorgen we ervoor dat er geen gele bladeren tussen komen, want dat willen jullie en jullie klanten niet”, aldus Theo. Vol trots laat hij zien wat voor een prachtige plant een boerenkool eigenlijk is. “Kijk maar naar de structuur van de bladeren en de mooie krullende randen. Het is bijna zonde dat deze helemaal fijn gesneden wordt”.

De hele familie van Theo werkt mee in het bedrijf. Maar hij wil bewust niet te groot worden in deze toch wel moeilijke branche. Door de directe samenwerking met Henri, kan Theo nog een goede prijs krijgen voor de schatten die hij verbouwt. Zo blijven de lijnen kort. En de groenten vers en vol van smaak.