Menu
Contact met Henri

Zuivelboerderij de Kern, Drunen

Zuivelboerderij de Kern, Drunen

In de polder bij Drunen ligt zuivelboerderij De Kern. Een ambachtelijk bedrijf waar links en rechts geautomatiseerd wordt, maar waar de kwaliteit en de smaak van het product altijd op nummer één staan. Net als bij Henri.
 
De Kern is een echt familiebedrijf. De oorspronkelijke boerderij werd gerund door opa. "Kaasmaken was een hobby van mijn schoonmoeder", vertelt Astrid van Dal-Pors, samen met man Gertoin eigenaar van De Kern, “De kaas werd populair in het dorp en de hobby werd een dagtaak. Ze begon een winkeltje, de oude varkensstal werd omgebouwd tot zuivelboerderij en er kwamen meer producten.”
 
Het dorp Drunen groeide, waardoor de boerderij op een gegeven moment midden in het centrum stond en de koeien op stal moesten blijven. Tien jaar geleden week men daarom uit naar de polder. Er werd een nieuwe stal en een nieuwe winkel gebouwd. En de koeien zijn allemaal ‘te voet’ verhuisd.
 
Het bedrijf is inmiddels flink gegroeid en gemoderniseerd. Er lopen 90 koeien rond, en er zijn altijd tussen de 50 en 60 stuks jongvee. De moderne afvulmachine voor bijvoorbeeld yoghurt en rijstepap heeft geen geheimen voor Astrid, ze heeft namelijk drie jaar op de afvulafdeling van Henri gewerkt.
 
De taken zijn goed verdeeld. Echtgenoot Gertoin zorgt voor de koeien, melkt ze en brengt alle bestellingen rond. Zo ook de melk die gebruikt wordt in de stamppotten van Henri. Astrid maakt de zuivel, runt de winkel en doet de excursies. "Er komen hier allerlei groepen over de vloer. Van vrijgezellenfeesten tot stadse kinderen die denken dat melk uit een pak komt."
 
Meer weten? Loop dan gerust eens binnen of kijk eerst op www.zuivelboerderijdekern.nl voor meer informatie.