Menu
Contact met Henri

Livar Kloostervarkens, Echt

Verantwoord lekkere ingrediënten

 

Het ontstaan van Livar

Traditionele Nederlandse varkensrassen zoals het steilorig varken, het Friesch varken of het bont varken zijn helaas uitgestorven. Het Limburgs varken, ofwel Livar, is echter weer helemaal terug.
Het Livarvarken wordt gehoed in samenwerking met Abdij 

Lilbosch in Echt. In de kloostertuinen van deze abdij scharrelen een deel van de Livarvarkens waar ze met veel liefde worden verzorgd door de monniken. Al negen eeuwen volgen de monniken zoals die van de Abdij Lilbosch in het hart van Limburg eenzelfde levensstijl. Een levensstijl die weliswaar met de omstandigheden van tijd en plaats rekening houdt, maar wezenlijk dezelfde is gebleven. De sobere levensvorm die de broeders op het klooster naleven getuigt van respect voor plant en dier, past bij het Limburgse landschap en houdt de menselijke maat.


In het jaar 2000 is Livar een samenwerking gestart met de abdij om op een maatschappelijk verantwoorde manier varkens te hoeden en vlees van de beste kwaliteit te produceren voor de top van de markt. Al snel bleek de capaciteit van deze bijzondere locatie te klein om te voldoen aan de vraag. Omdat er helaas te weinig kloosters en te weinig monniken zijn is Livar met steun van de monniken op zoek gegaan naar andere bijzondere locaties waar de Livarvarkens op een net zo dierwaardige manier kunnen worden gehouden. Op dit moment worden op vier locaties Livarvarkens gehouden. Al deze locaties hebben gemeen dat de varkens van het hetzelfde authentieke ras/kruising zijn en dezelfde natuurlijke voeding krijgen als op de kloosterboerderij. Verder hebben alle varkens binnen een bed van stro en een uitloop naar buiten. En ze worden natuurlijk op alle locaties met evenveel zorg en aandacht opgevoed.
 
Smaak
Het Livarvlees onderscheidt zich ook qua smaak sterk van andere soorten varkensvlees. Het vlees is rijper en doorregen met vet. Vet is de smaakdrager van vlees en geeft het Livarvlees een sterke, aangename en natuurlijke smaak. Bovendien kent het bij de bereiding nauwelijks gewichtsverlies (normaal varkensvlees verliest al gauw een kwart aan gewicht, Livarvlees slechts acht procent), waardoor het vlees zeer mals en sappig blijft.
Het unieke samenspel van een melange van granen, unieke rassen en het scharrelen in een weelde van ruimte maakt Livarvlees tot een bijzonder product. De varkens van Livar doen zeer zeker niet onder voor de beste scharrelvarkens uit Spanje of Italië. Livarvlees is authentiek, ambachtelijk en eerlijk!
 
Livar en Henri
Livar en Henri lijken wel voor elkaar gemaakt: goede smaak en een authentiek, eerlijk product - dat sluit exact aan waar we voor staan bij Henri.
 
Producten van Henri met Livar:
 
Soepen:
 
Schotel:
 
Stamppotten:

< terug naar overzicht