Menu
Contact met Henri

Gubbels Asperges, Helvoirt

Gubbels Asperges, Helvoirt

Vijfde Generatie
Gubbels asperges wordt gerund door de broers Walter en Ton Gubbels. Ze weten niet anders of: "Wij doen asperges", zegt Walter, "We zijn al de vijfde generatie. Ik weet nog dat mijn opa de asperges vroeger zelf op de kar naar Vught en Den Bosch bracht. Ze waren kostbaar - en daar woonden mensen die ze konden betalen."

 

Altijd asperges
De broers hebben er inmiddels een professioneel bedrijf van gemaakt. Gubbels Asperges teelt hoofdzakelijk witte asperges. Op 25 hectare grond worden met passie ieder jaar weer de lekkerste (prijswinnende!) asperges van met name het ras Backlim geoogst. Deze is veruit het meest geschikt voor de Helvoirtse zandgronden. Daarnaast geven 5 hectares paarse en groene asperges het assortiment van Gubbels Asperges nog meer kleur en smaak. "Ik ben altijd bezig met asperges," voegt Walter toe. "Dus als het rustig is ga ik bijvoorbeeld in het buitenland op zoek naar nieuwe of zeldzame rassen. Vandaar ook de paarse asperges. Die zijn lekker zoet."
 

Perfect geschild
Bij Gubbels gaan de gestoken asperges de dag erop al de deur uit. Ze moeten eerst een nacht in het water liggen. "Om verkleuren te voorkomen", zegt Walter. "Daarna worden ze gesorteerd. Dat doen we met behulp van een computer die foto's maakt en op basis van 35 kenmerken de asperge sorteert." Dat gaat bliksemsnel, zien we aan de lijn. Poolse dames leggen de asperges in kratjes. Zo gaan ze de handel in. Of ze worden geschild door de professionele schilmachine. Zo ook de asperges voor Henri. Perfect geschild - zonder maar een stukje over te slaan.


Slimme restverwerking
Na het steken wordt het onderste stuk van de asperges afgesneden. Daarna gaat er bij het sorteren van de asperges nog een klein stukje af, zodat de asperges allemaal even lang zijn. Deze afgesneden 'kontjes' gaan we verwerken in onze soep. We maken er een puree van, die samen met biologische kippenbouillon de basissoep vormt. We zijn er nog mee bezig - nu gebruiken we er gebroken asperges voor. Beide manieren zijn dus prima vormen van restverwerking. Taste the waste!