Menu
Contact met Henri

Snebo Uienverwerkingsbedrijf, Ossendrecht

De uiencirkel is rond

Snebo Uienverwerkingsbedrijf, Ossendrecht
De uiencirkel is rond

Snebo is opgericht in 1979 door Henk en Nel Snepvangers. Zij begonnen met handschillen en hadden dan ook meer dan 100 mensen aan het werk en 200 op thuisadressen.
In 2005 heeft Toon Snepvangers het bedrijf overgenomen. Samen met zijn vrouw Monique leidt hij het inmiddels moderne bedrijf Snebo, waar per week ca. 150.000 ton uien worden verwerkt. In 2005 zijn ze in een nieuw pand in Ossendrecht begonnen met het machinaal schillen van de uien.
 
 
Toon Snepvangers: "Snebo biedt meerwaarde, omdat we de hele uiencirkel kunnen verzorgen. Van het planten, oogsten en transport, tot de opslag, koeling en verwerking. We hebben alles in huis. Flexibiliteit is onze grote kracht: we staan altijd klaar voor onze klanten. Voor het schillen gebruiken we plantuien in de maat 60/85. Plantuien hebben twee grote voordelen ten opzichte van zaaiuien. Ze hebben een 30% hoger drogestofgehalte, zodat het gesneden eindproduct minder papperig wordt en bij bakken blijft er simpelweg meer product over. Verder hebben plantuien minder huid en dit betekent dus minder afval. In de toekomst willen we nog meer plantuien gaan gebruiken; nu al proberen we ze zo lang mogelijk te verwerken, tot in juni toe. We hebben een duidelijke voorkeur voor de bepaalde rassen. Daar werken we al jaren mee en dat stemt alleen maar tot grote tevredenheid: béste uien."
 

In de moderne productieruimte van Snebo heerst grote bedrijvigheid. De te verwerken uien worden in machines automatisch van hun kop en kont ontdaan, waarna met perslucht de schil wordt weggeblazen. Handmatig worden daarna de uien van de laatste plekjes en ongerechtigheden ontdaan, waarna ze vers de koeling in gaan of verder verwerkt worden tot ringen. Toon Snepvangers: "We zijn beslist positief over de toekomst: op basis van mijn persoonlijke ervaringen denk ik dat de uienmarkt verder zal groeien, de prijs zal stijgen, de markt mondiaal zal toenemen en de vraag naar gemaksvoeding groeit. Wij zorgen voor de kortste lijnen tussen de diverse schakels: precies waar we goed in zijn.