Menu
Contact met Henri

Witlofkwekerij Vissers, Drunen

Witlofkwekerij Vissers, Drunen

Witlof van Ron Vissers uit Drunen
Wanneer je een heerlijk kopje witlofsoep van Henri geserveerd krijgt, vraag je je misschien niet af hoe deze frisse smaakmaker geteeld wordt. Toch is het leuk om te weten dat de witlof in ons eigen dorp groeit en na de oogst binnen 2 dagen in de soep verwerkt wordt. En ook verwacht je niet dat de witlof in het donker in een soort waterbedden groeit. Witlof is een rijke groente, die in Nederland het gehele jaar door verkrijgbaar is. We zullen eens inzoomen op de witlofteelt.
 
Witlof uit Drunen
Henri koopt de witlof bij teler Ron Vissers uit Drunen, slechts 3 km. verderop. Met 7 medewerkers, waaronder zijn broer en dochter, produceert Ron ongeveer 13 ton witlof per week. Ron vertelt ons hoe het telen van witlof in zijn werk gaat. De witlofwortels worden geteeld in Flevoland, daar is de grond het best geschikt voor deze teelt. De wortels worden één keer per jaar aangeleverd in Drunen en opgeslagen in gekoelde ruimtes.
 
Daarom heet het witlof!
De wortels worden in bakken gezet, waarin een klein laagje water staat (hydrocultuur). Er komen maar weinig bestrijdingsmiddelen aan te pas. De bakken worden in donkere ruimtes gezet, eerst op 18°C en later op 14 °C. Er wordt gezorgd voor een constante luchtstroom. In de wortel zijn de energie en voedingstoffen opgeslagen. De kropvorming gebeurt in het donker, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Vandaar dus dat de witlof wit is, en niet groen!
De voedingstoffen blijven dankzij het gebrek aan licht in de krop bewaard. Ook zorgt het donker ervoor dat de witlof niet open gaat staan.
 

Met wortel en al... Na 21 dagen kan de witlof geoogst worden. Met wortel en al wordt deze uit de hydrocultuurbak gehaald. De krop wordt automatisch van de wortel gesneden. Daarna wordt het lof handmatig gecontroleerd op slechte plekken en losse blaadjes. Uiteindelijk komt de witlof in een kratje terecht en wordt afgedekt onder zwart plastic, zodat de witlof wederom in het donker ligt (want van licht houdt witlof nog steeds niet).

Hip Hollands en kraakvers
De witlof voor de soep van Henri wordt bij onze verssnijderij in Elshout gesneden. En ligt na het snijden nog dezelfde dag in de pan. Het resultaat is een frisse soep. Een mooi voorbeeld van de hippe Hollandse keuken, een klassieke soep met een kwinkslag naar eigentijdse elementen.
 
Leuke weetjes:
- Rauw is witlof bitterder van smaak dan gekookt (daarom is de soep ook niet bitter).
- Witlof is familie van de cichorei-achtigen, net zoals roodlof en andijvie. Aan deze familiebanden heeft witlof haar licht bittere smaak te danken.
- Oorspronkelijk is witlof een Belgische uitvinding van zo’n 150 jaar geleden. Vandaar ook wel de naam Brussels lof, zoals witlof in Engeland genoemd wordt.