Menu
Contact met Henri

Nieuws

Allergenen in Foodservice

U heeft er vast van gehoord. Vanaf 13 december 2014 moet u beschikken over allergeneninformatie, en deze kunnen geven aan uw gasten. Wat wordt er straks van u verwacht? We zetten het voor u op een rijtje.
 
Wetgeving
Per 13 december 2014 moet de horeca over niet-voorverpakte producten mondeling of schriftelijk allergeneninformatie kunnen geven aan gasten. Het gaat hierbij om de wettelijk te declareren allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a. tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal - en weekdieren. In totaal gaat het om 14 voedingsallergenen.

Op de menukaart?
Op de menukaart kunt u het best vermelden dat allergeneninformatie op te vragen is bij het personeel. Zoals 'Heeft u een allergie? Meld het ons!'. Kiest u ervoor bepaalde allergenen te weren uit uw keuken, dan kunt u natuurlijk aangeven op uw kaart dat uw bedrijf bijv. pindavrij is, of dat u speciale glutenvrije gerechten biedt.

Waarom deze wet?
Het is niet zo dat als een gast niet heeft aangegeven dat hij een allergie heeft, u aansprakelijk bent voor mogelijke gevolgen. Ook is de wet niet bedoeld om de hele horeca allergievriendelijk te maken. De wet is bedoeld om gasten goed te informeren over allergenen, niet om allergenen uit de horeca te weren. 


Hoe gaat u nu te werk?
  • U legt uw recepten vast
  • U beoordeelt per gerecht de allergenen. Indien mogelijk, kunt u kijken of u bepaalde allergenen uit kunt sluiten.
  • Informatie over producten en ingredienten vindt u bijvoorbeeld in de gratis databank van PSinFoodservice.
  • Zet uw bevindingen op uw menukaart, of zorg dat de informatie beschikbaar is voor uw medewerkers en instrueer hen over de omgang met allergenen en hoe zij gasten met vragen kunnen informeren.
  • Kiest u voor het uitsluiten van allergenen, verdiep u hier dan grondig in.
  • Denk dan ook goed over kruisbesmetting.
  • Onze producten hebben goed leesbare ingrediëntendeclaraties. Deze staan ook op onze website. Zo kunt u heel gemakkelijk uw gasten informeren!

Proeverij met Allergenenworkshop

We kregen de laatste tijd veel vragen over de allergenenwetgeving. Natuurlijk helpen we u graag met kennis en kunde. Daarom organiseren we regelmatig speciale proeverijen met een Allergenen workshop. Tot de zomer zitten de workshops vol - daarom hebben we er vast eentje gepland na de zomer, op 15 september.
U kunt zich al aanmelden!

Datum: Maandag 15 september
Locatie: Henri BV Drunen
Maximaal deelnemers per bedrijf: 2
Maximaal aantal deelnemers: 24

Het globale programma van de proeverij:
13.00 Ontvangst met een kop soep
13.15 Presentatie over Henri
13.30 Rondleiding
14.40 Workshop allergenen
15.00 Pauze met een lekker gerechtje
15.20 Tweede gedeelte allergenen workshop
15.40 Proeverij
16.15 Einde

Heeft u interesse, of wilt u vast een plaats reserveren? Stuur een mail naar fvanzanten@henri.nl

We hebben gebruik gemaakt van o.a. deze bron: site van KHN

Personeelstekort? Ga anders werken!
Personeelsgebrek is probleem nummer één in de professionele keuken. Om dat probleem aan te pakken, is er tegenwoordig gelukkig goede convenience op de markt. Maar hoe start je met convenience? Check het stappenplan en ga aan de slag!
Lees verder

Maaltijdsalades met Henri
Henri is de kok voor de chef! Onze producten zijn ideale bouwstenen voor een gemakkelijke maaltijdsalade. Een Quinoasalade met garnalen, Salade nicoise, Bulgursalade met beenham en nog véél meer. 
Lees verder

Vernieuwde korma met Seitan van BUMI
We hebben onze Indiase korma aangepast! Hij is verrijkt met Seitan van BUMI: een vleesvervanger op basis van tarwe. Op deze manier zet je in een handomdraai een verrassend vegan gerecht op de kaart, mét een goede voedingswaarde.
Lees verder

Blog: Veel Henri producten zijn glutenvrij
Sinds jaar en dag proberen wij onze gerechten, daar waar mogelijk, standaard glutenvrij te maken. Meer dan de helft (59%) van ons assortiment is dan ook glutenvrij!
Els van Olphen, moeder van de huidige eigenaren Ad en Els van Olphen, is coeliakie patiënt. Dus uit eigen ervaring weten wij hoe fijn het is om gewoon mee te kunnen eten met de rest. Onze gerechten zijn dan ook geen specifieke dieetproducten, maar gewoon ons standaard assortiment. 
Lees verder

Blog: Convenience is de oplossing
Convenience is absoluut een onderdeel van de oplossing van het hashtagpersoneelstekort in de horeca. Felice schreef er deze korte blog over.
Lees verder